News (Only in Norwegian)
  The Organisation
  Our objective
  The Action plan
  Become a supporter
  Our supporters
  Contact us
  Main
  Norsk versjon

Prosjektet får bred støtte
6 April 2005

Prosjektet har i lengre tid hatt bred støtte fra fiskerne i elvene rundt om i Trøndelag. Nå har også fiskere fra andre elver begynt å vise sin støtte, sist ute er Akerselva. Støttespillere deltar i fra mange forskjellige land; Norge, Sverige, Danmark, Island, Finnland, Tyskland og USA. Listen over hvem som deltar i å sikre mer laks i elvene finner du
her.
 

60 tonn mer laks
4 April 2005

Sportsfiskerne kan se fram til 60 tonn mer laks i elvene rundt Trondheimsfjorden til sommeren. Kilenotfiskerne langs fjorden vil få 70 kroner kiloen for å la være å fiske.
Les hele saken
 

Prosjektet blir en realitet!
1 April 2005

Bildet viser Arne Nielsen og Jon Kjelden signerer avtaler
		Foto: R. Krogdahl.
1. april 2005 har vært en sentral dato for Elvene rundt Trondheimsfjorden (ErT) sitt arbeid. Denne datoen skal vi gi en tilbakemelding til kilenotfiskerne om avtalene vil bli signert og returnert til dem eller ikke. Det er to forhold som avgjør dette: 1. Føler vi at vi har tilstrekkelig avtaleomfang med kilenotfiskerne til at det er fornuftig å la prosjektet gå videre? 2. Føler vi at vi er i stand til å bære kostnaden disse avtalene vil medføre? På et styremøte i Stjørdal den 31. mars behandlet ErT denne saken, og vedtaket ble at vi er i stand til å svare ja på begge disse spørsmålene. Dette betyr at prosjektet "Avtale om kompensasjon for avståelse av bruk av kilenot og kilenotrettigheter" blir en realitet fra og med fiskesesongen 2005.
Les hele saken
 

Lakseturisme som distriktsnæring
30 mars 2005

Bildet viser Stian Stensland Foto: R. Krogdahl.
Stian Stensland (bilde t.v.), rådgiver og Sjur Baardsen, førsteamanuensis, Universitetet for miljø- og biovitenskap
Det er svært uheldig at det ikke finnes kvalitativ god statistikk over lakseturismenæringens bidrag i lokalsamfunnene."
Les hele saken
 

Engasjement i Steinkjer
3 mars 2005


							Bildet viser (f.v.) Roger Olsen (Steinkjer JFF),
							Håvard Wist (formann i Ogna elveeierlag), John Olav Oldren og
							Ståle Berg (sportsfisker). Foto: V. Heggem.
Elvene rundt Trondheimsfjorden inviterte elveeiere, næringsliv, sportsfiskere og andre interesserte til åpent møte på Fagerheim skole i Steinkjer den 2. mars. Steinkjervassdraget har vært brakk i flere år grunnet gyrosmitte og rotenonbehandling, og laksefiskemiljøet i Steinkjertraktene ser derfor med stor lengsel fram mot en friskmelding av vassdraget og gjenopptakelse av fisket, kanskje allerede fra og med 2005. John Olav Oldren representerer Innherredselvene i styret i Elvene rundt Trondheimsfjorden, og informerte de fremmøtte om prosjektet. Det ble spesielt lagt vekt på viktigheten av det lokale engasjementet, særlig blant elveeierne, men også fra næringsliv og sportsfiskemiljø/JFF. Responsen var svært god fra tilhørerne, og det skal bli spennende å følge arbeidet i Steinkjervassdraget fremover.
Bildet viser (f.v.) Roger Olsen (Steinkjer JFF), Håvard Wist (formann i Ogna elveeierlag), John Olav Oldren og Ståle Berg (sportsfisker). Foto: V. Heggem.
 

Lar laksen i fred, får 238.000 i året
16 februar 2005

I fem år skal Arne Jørrestol la være å fiske laks i Trondheimsfjorden. For det får han 1,1 millioner kroner. De 17 tonn med villaks han gir avkall på, kan være verd nærmere 85 millioner kroner i elvene.
Les hele saken
 

Vad är ett spö värt - eller en vildlax?
14 februar 2005

Orri Vigfusson
Allt oftare önskar jag att vi sportfiskare inte bara var så förbaskat fridfullt "kontemplativa" och lät oss behandlas som onyttiga ofarliga drönare av makthavare, utan konkret visade vad mångtalighet kan åstadkomma i en demokrati värd namnet.
Les hele saken
 

Slåss for orklalaksen
9 februar 2005

Orri Vigfusson
- Det er jo bare penger. Det sier Orri Vigfusson. Den internasjonale lakseforkjemperen og vodkaprodusenten har gitt en halv million i bidrag til Elvene i Trondheimsfjorden. Alt tyder på at de fleste laksenøtene ikke går i sjøen til sommeren.
Les hele saken
 

Islending gir 500.000 til frikjøp av kilenotfiskere
7 februar 2005

Orri Vigfusson
Vodkaprodusent og laksefisker Orri Vigfusson (Bildet) vil bruke en halv million kroner på å kjøpe ut kilenotfiskerne i Trondheimsfjorden.
Les hele saken
 

Støtte fra NJFF Sør-Trøndelag
3 februar 2005

Sist helg hadde NJFF Sør-Trøndelag konferanse for sine tillitsmenn på Bårdshaug Herregård på Orkanger. Der var det flere fordrag om laks og laksefiske, deriblant informerte Jon Kjelden om ”Elvene rundt Trondheimsfjorden”. I løpet av helga ble det vedtatt at NJFF Sør-Trøndelag stiller seg positiv til dette prosjektet.
Les hele uttalelsen her
 

Kilnotfiskerne på gli
18 januar 2005

Rundt 60 prosent av kilnotfiskerne i Trondheimsfjorden har takket ja til kompensasjon for å avstå fra å fiske. Vegard Heggem jobber praktisk talt på heltid for å nå målet på minst 80 prosent.
Les hele saken
 

Ordførere med på laget
11 januar 2005

Ordførere i Meldal og Rennebu
ErT ved Arne Nielsen og Vegard Heggem hadde onsdag den 5. januar et møte med ordførerne i Rennebu og Meldal, Trond Jære (SP) og Arne Haugen (AP). Målet var å informere politikerne om prosjektet vårt, og synliggjøre de nærings-, distriktspolitiske og forvaltningsmessige gevinster som vi mener at prosjektet vil medføre. Responsen var særdeles god fra de to populære ordførerne. Noe økonomisk bidrag var de forsiktige med å love, men moralsk støtte og påvirkning gjennom sine nettverk skulle det ikke mankere på. Bildet viser f.v. Arne Nielsen, Trond Jære og Arne Haugen.
 

Bygdeungdom og verdiskaping
10 januar 2005

Reidar Almås, professor, Norsk senter for bygdeforskning, NTNU i Trondheim. "Den nye typen bygdefolk som tør å vera stolte av bygda si og tør å by på seg sjølve, vil skape marknader vi knapt kunne drøyme om."
Les hele saken
 

Mobilisering på Stiklestad
14 desember 2004

Kulturhuset på Stiklestad
Onsdag 8. desember kalte "Elvene rundt Trondheimsfjorden" inn rettighetshavere, næringsliv og presse til informasjonsmøte i Kulturhuset på Stiklestad. Jon Olav Oldren (t.v.), rettighetshaver i Verdalselva, er ErT's mann i Innherred, og han holdt en innledning om ringvirkningene villaksturisme har i Verdalssamfunnet. Mellom 13,1 og 16,8 mill kroner, utenom salg av fiskekort, var den totale verdiskapningen beregnet til i 2001. Vegard Heggem presenterte ErT og arbeidet som er utført så langt, og argumenterte for viktigheten av at både rettighetshaverne og det lokale næringsliv investerer i dette prosjektet. Etter presentasjonen oppstod en interessant diskusjon, og for ErT var det spesielt hyggelig å merke seg at Verdal JFF så positivt på tiltaket.
 

"Vinn-vinn"-prosjekt
6 desember 2004

Hulaas & Kvarberg
Nå håper jeg at sjansene øker for at jeg endelig tar en skikkelig laks! sier Frode Midjo(til venstre på bildet) når han forklarer hvorfor reklamebyrået Hulaas & Kvarberg har hjulpet "Elvene rundt Trondheimsfjorden" med logo og webdesign. Vi synes dette er et glimrende "vinn-vinn"-prosjekt, og ville derfor bidra på vår måte med å lage en proff og stilren design, til gode betalingsbetingelser. Kristian Wågø forklarer at de ville lage en logo som er moderne, enkel og lett gjenkjennelig. "Elvene rundt Trondheimsfjorden" er i hvert fall svært godt tilfreds med resultatet, og oppfordrer alle som trenger hjelp til web, reklame, eller grafisk design til å bruke "villaks-vennlige" Hulaas & Kvarberg (www.h-k.no).
 

Lar være å fiske laks - får 70 kroner kiloen
1 desember 2004

laks tatt i kilnot 2003
Organisasjonen «Elvene rundt Trondheims-fjorden» har så langt overtalt vel halvparten av kilenotfiskerne i fjorden til å la være å fiske laks i fem år fremover. Målet er å «overta» 80 prosent av kilenotfangstene.
LES HELE SAKEN
 

Satser på Orklalaksen
30 november 2004

laks tatt i kilnot 2003
- Laksen i Orkla er utrolig viktig for næringslivet i dalføret. At vi sponser oppleie av kilnotrettigheter for å gjøre Orkla mer attraktiv, er fornuftig investering. Det sier banksjef Bjørn Angvik i Meldal sparebank.
 

Vi er over halvveis!
26.november 2004

laks tatt i kilnot 2003
Nå har vi fått avtaler med 52 nøter som tilsvarer 27,8 tonn eller 51% av beregningsgrunnlaget. Totalt er beregningsgrunnlaget på 54 tonn, gjennomsnittet av fangstene i sjøen de siste 5 år(99-03). Målsetningen vår er 43 tonn som er 80 % av totalfangsten. Så pr. i dag mangler vi ca. 16 tonn. Tilbudet ble utsendt til alle sjøfiskerne som var registrert i 2003. Nå vil neste runde bli å kontakte de som ikke har svart.
 

Oppgang i sjøfiske i Sør-Trøndelag
25 november 2004

laks tatt i kilnot 2003
En foreløpig rapport fra Statistisk sentralbyrå viser at det er en nedgang i sjøfiske totalt for Norge, mens Sør-Trøndelag har oppgang. Enkelte kommuner kan vise til en kraftig oppgang. Skaun kommune gikk fra 7,1 tonn i 2003 og opp til hele 12,3 tonn. Skaun ligger mellom utløpet av Orkla og Gaula. På "topp ti"-listen over kommuner med største fangst er det fire som ligger i Trondheimsfjorden: Agdenes(2), Rissa(3), Trondheim(5) og Skaun(7).
LES HELE SAKEN
 

Om laks og penger
25. oktober 2004

Leserbrev i Nationen av Vegard Heggem, Elvene rundt Trondheimsfjorden
LES HELE SAKEN
 

666 kroner per napp 25. oktober 2004

Så mye vil Vegard Heggem og andre trønderske elveeiere betale for å få mer laks i elva. – Latterlig lavt, svarer sjølaksefisker Jostein Wilmann.
LES HELE SAKEN
 

Må øke sjansen for fiskelykke 25. oktober 2004

Sjansen for å få fisk er for liten i Orkla. Det er den viktigste årsaken til at grunneierne vil sikre seg laksen som blir fanget i sjøen. I konkurransen med elvene på Island og Kolahalvøya, taper Orkla og Gaula.
LES HELE SAKEN
 
 
Become a supporter
"Elvene rundt Trondheimsfjorden" has offered compensation to the bag-net-fishermen with regards to the cancellation of their bag- net-fishing to increase the number of wild salmon in the Trondheim-fjord rivers.
 
The Organisation
The organisation, "Elvene rundt Trondheimsfjorden" (ERT) or the "Trondheim-fjord Rivers" was established in September 2004. Its purpose is to help to increase the number of wild salmon running the rivers of the huge Trondheim-fjord basin.


Elvene rundt Trondheimsfjorden
Leader: Jon Kjelden
Phone: +47 72 43 42 50
Mobile: +47 481 53 910
E-mail

Economicgroup
Leader: Vegard Heggem
Phone: +47 72 42 61 20
Mobile: +47 922 61 414
Fax: +47 72 42 52 26
E-mail

Org.nr.:987 447 583